Khasiat Nanas
Asal Usul Nanas
Nanas ataupun nama saintifiknya Ananas
Comosus adalah sejenis tanaman tropika yang dipercayai berasal dari Bahagian
Timur Amerika Selatan.
Tanaman ini telah bermula di Malaysia
sebagai tanaman kontan dan berkembang menjadi tanaman secara perladangan
terutamanya dikawasan gambut negeri Johor. Nanas boleh didapati disepanjang tahun
kerana ia bukanlah tanaman bermusim.
Negara penanam terbesar nanas di dunia adalah Thailand, Brazil dan Filipina. Pengeksport utama nanas segar dunia adalah Costa Rica, Ivory Coast dan Filipina, sementara eksport nanas kaleng di dominasi oleh Thailand, Filipina dan Indonesia.
Bagi pasaran jus nanas dunia, Filipina
dan Thailand adalah merupakan negara pengeksport terbesar. Malaysia dari segi
pengeluaran berada di kedudukan 9 dunia dikalangan negara-negara penanam nanas
dunia, sementara dari segi eksportnya pula berada di kedudukan 10 diantara
negara-negara pengeksport nanas segar dan kaleng.
Bagi eksport dalam bentuk jus, negara
Malaysia berada di kedudukan 24 dunia,
Nanas boleh dikelaskan kepada 3 famili
iaitu:-
- Smooth Cayenne
- Spanish
- Queen
Di Malaysia, terdapat 3 jenis nanas
yang banyak ditanam iaitu Mauritius, Sarawak dan Gandol. Disamping itu juga terdapat 3 jenis
lagi yang dihasilkan melalui kacukan iaitu nanas hibrid Maspine, N 36 dan Josapine.
Jenis nanas Sarawak, Mauritius dan
Josapine adalah kebiasaannya ditanam bagi kegunaan untuk dimakan segar
sementara jenis Gandol dikaleng dan dijuskan.
Nanas hibrid N36 dan Maspine pula pada
amnya dihasilkan bagi tujuan memenuhi kedua-dua kegunaan tersebut.
Khasiat Nanas
Nanas mengandungi khasiat vitamin A, B1 dan bromelain
(digunakan untuk melembutkan daging). Buah ini juga mempunyai kandungan C yang
tinggi. Ia juga mengadungi asid sitrik
yang berkesan untuk menghilangkan lemak dan menguruskan badan.
Perubatan
Buah nanas dimakan atau dibuat jus
minuman untuk mencuci tubuh, melawaskan buang air kecil, merangsang
penghadaman, sakit kerongkong, masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda
sesuai digunakan untuk rawatan pelbagai penyakit paru-paru dan membunuh cacing
dalam perut. Nanas bagaimanapun tidak sesuai untuk
ibu yang mengandung.
Nanas dipercayai mampu boleh merawat barah
dan mengukuhkan sistem imuniti badan pesakit bagi melawan sel barah.
Kegunaan lain
Buah dan pokok nanas boleh dijadikan
sumber komersial asid organik seperti asid askorbik, asid malik dan asid
sitrik. Batang dan buahnya pula boleh digunakan
untuk melembutkan daging.
Serabut nanas pula yang diperoleh dari
daun nanas boleh dibuat kain yang berkualiti selalunya boleh didapati di Filipina dan Taipei.
Jus nanas ini bukan sahaja merupakan
minuman yang lazat tetapi juga dapat atasi masalah kekeringan di bahagian bibir
dan di bahagian muka. Amalan minum jus nanas, juga berkesan
untuk atasi masalah kencing tidak lawas.
Enzim yang terdapat pada buah nanas
dikatakan boleh meredakan bengkak-bengkak, kuatkan daya tahan badan serta
hapuskan fibrin yang boleh bawa sakit jantung dan strok.
Selain itu buah ini juga melancarkan
perjalanan haid serta berkesan dalam mengatasi masalah pencernaan, pundi kencing, cacing dan kelesuan tubuh badan.
Petikan dari satu blog yang dah lupa namanya. Apapun terima kasih atas fakta ni... Terberkenan pula untuk share dengan kawan-kawan yang lain.
No comments:
Post a Comment